Președinta Comisiei de Apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc, a anunțat miercuri, după discuțiile cu reprezentanții Ministerului Apărării Naționale (MApN), că este necesară completarea legislației care să reglementeze capacitatea de reacție a României în cazul pătrunderii în spațiul aerian național al dronelor neautorizate, cu referire la recentul caz în care fragmente de dronă de proveniență rusă au fost găsite în apropierea localității Periprava, din județul Tulcea.
Nicolaeta Pauliuc a subliniat că MApN, prin intermediul Guvernului, va iniția aceste proiecte legislative, iar odată ajunse în Parlament, ele vor fi dezbătute și aprobate rapid.
Este util şi firesc ca Ministerul Apărării Naționale să fie cel care iniţiază proiectele legislative. La nivelul MApN se lucrează de mult timp la aceste proiecte legislative (noi ne-am mai întâlnit pe această temă în urmă cu câteva luni). Legile trebuie să ofere definiţii și proceduri clare, care să permită o reacție militară rapidă. Sunt lucruri tehnice care trebuie să fie transpuse în legislație de specialiștii militari, a declarat Pauliuc.
Senatoarea PNL a subliniat și importanța coordonării cu partenerii NATO în acest proces legislativ, având în vedere provocările recente marcate de războiul din Ucraina.
Am convingerea că MApN are capacitatea de a se consulta și coordona partenerii noștri din NATO pe legislația privind acest tip de răspuns. Astfel de situaţii au apărut în mai toate ţările care au graniţe cu Ucraina. Pare să fie un modus operandi al ruşilor care să genereze nervozitate în ţările membre NATO din această zonă. De aceea, eu cred că e foarte important dialogul cu partenerii noștri din NATO și în procesul legislativ pentru ca, mai apoi, în teren, coordonarea operativă să fie funcțională.
Aceasta a precizat că la nivelul Comisiei de Apărare există disponibilitate maximă pentru a accelera procesul de adoptare a legislației, oferind ca exemplu „viteza” cu care a fost adoptată legislația referitoare la donarea sistemului Patriot.
Aşa cum am dovedit în atâtea alte rânduri, Comisia de Apărare are toată disponibilitatea de a urgenta procesul de adoptare a legislației referitoare la reacţia la pătrunderea în spaţiul aerian al României a unor drone ostile sau neautorizate. Vă reamintesc că, recent, de exemplu, lucrurile s-au mişcat cu celeritate în ceea ce priveşte legislaţia necesară privind donarea sistemului Patriot. Să fie clar, nu se pune problema să ţinem noi la sertar legislaţia specifică, a conchis Nicolaeta Pauliuc.
Miercuri, premierul Marcel Ciolacu a declarat că „dacă vreo dronă intră pe teritoriul național şi ea este trimisă să lovească o ţintă pe teritoriul României va fi doborâtă de îndată”. (detalii AICI)
Discuțiile privind doborârea dronelor care violează spațiul aerian al României vin în contextul în care Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat luni că fragmente dintr-o dronă de proveniență rusă au fost găsite în apropierea localității Periprava, din județul Tulcea.
Ministerul român a precizat că în perioada următoare vor fi executate acţiuni de cercetare şi în proximitatea localităţii Caraorman, unde a fost semnalată o altă posibilă zonă de impact. (detalii AICI)
CITIȚI ȘI:
O dronă rusească survolat România. MAE protestează ferm față de violarea spațiului aerian suveran